Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

8+1 βιβλία που θα σας κάνουν να κλείσετε εισιτήριο για Γαλλία... τώρα!

Σίγουρα τα έχετε ακούσει, τα περισσότερα ίσως τα έχετε διαβάσει. Καιρός να τα διαβάσετε με μια άλλη ματιά!


Κλασσικά μυθιστορήματα που έχουμε αγαπήσει και έχουμε διαβάσει. Όλα διαδραματίζονται στη Γαλλία μιας διαφορετικής εποχής. Γνωρίστε την ιστορία της Γαλλίας, την αρχιτεκτονική, την πολιτική, την ηθική φιλοσοφία, το νόμο, τη θρησκεία μέσα από τις σελίδες των βιβλίων.
1. "Οι Άθλιοι" του Βίκτωρ Ουγκώ
Οι Άθλιοι είναι μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Βίκτορος Ουγκώ και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του δεκάτου ενάτου αιώνα. Ασχολείται με τις ζωές αρκετών Γάλλων χαρακτήρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για μια περίοδο άνω των είκοσι ετών στις αρχές του δεκάτου ενάτου αιώνα. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει τους ναπολεόντειους πολέμους και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Το έργο εστιάζει στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη, ενός πρώην καταδίκου, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία, και επιπλέον μελετά την επίδραση των πράξεων του ήρωα για χάρη της κοινωνικής αναγνώρισης. Στο μυθιστόρημα εξετάζεται η φύση του καλού και του κακού και ο νόμος σε μία εκτεταμένη ιστορία, που περιλαμβάνει θέματα όπως την ιστορία της Γαλλίας, την αρχιτεκτονική του Παρισιού, την πολιτική, την ηθική φιλοσοφία, το νόμο, τη θρησκεία και τα είδη και τη φύση του έρωτα και της οικογενειακής αγάπης. Ο Ουγκώ εμπνεύστηκε από το υπαρκτό πρόσωπο Φρανσουά Ευγένιο Βιντόσκ, ο οποίος κατείχε την ιδιότητα τόσο του αστυνομικού, όσο και του εγκληματία. Στο μυθιστόρημα κάθε μία από τις δύο αυτές ιδιότητες αποδόθηκε σε ξεχωριστά πρόσωπα. Οι Άθλιοι είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό κυρίως μέσω της πληθώρας των θεατρικών και κινηματογραφικών τους μεταφορών, με διασημότερη το ομώνυμο μιούζικαλ, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως «Λε Μιζ» (Les Miz).
2. "Η πτώση" του Αλμπέρ Καμύ
Ο Ζαν-Μπατίστ Κλαμάνς είναι ένας «ήρωας της εποχής μας»: η εξυπνάδα του να στέκεται πάντα στη «σωστή» πλευρά της ζωής τον κάνει έναν άντρα ικανοποιημένο με τον εαυτό του, έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί την υποκρισία για να αρέσει στους άλλους. Μέχρι που μια νύχτα ακούει μιαν άγνωστή του γυναίκα να πέφτει στα νερά ενός ποταμού. Αυτός ο τόσο καλός, ο τόσο ελεήμων, ο τόσο συμφιλιωμένος με τη «σωστή», ανθρώπινη συμπεριφορά, δεν θα τη βοηθήσει και τότε όλα γύρω του θα καταρρεύσουν.
Μετά τον Ξένο και την Πανούκλα, ο Καμύ με την Πτώση ολοκληρώνει την αριστουργηματική του τριλογία που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο χαρίζοντάς του και ένα από τα πιο δίκαια ΒΡΑΒΕΙΑ Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού
3. "Η πτώση" του Μαρσέλ Προυστ
Πολιτικός κρατούμενος, μαζί με άλλους, στις φυλακές της Αίγινας, ο Παύλος Ζάννας παρακινείται, σχεδόν υποχρεώνεται να μεταφράσει το έργο. Ο φυλακισμένος αγκιστρώνεται στο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο όπως κάποιος που προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία του ψυχισμού του, και αποπειράται να μεταφράσει αυτό το αχανές, δύσκολο και εκπληκτικό έργο. Μέρα με τη μέρα, σε δύσκολες συνθήκες κράτησης βυθίζεται σε ένα κείμενο το οποίο, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, δεν είναι μεταφράσιμο. Και, μέσα από μια θαυμαστή αναστροφή των πραγμάτων, προσφέρει στον Μαρσέλ Προύστ μια μετάφραση υποδειγματική όσο και συγκινητική.
4. "Ο ήλιος ανατέλει ξανά" του Ερνεστ Χεμινγουεϊ
Παρίσι, τη δεκαετία του '20: Πάρτι και ξενιτεμένοι Αμερικάνοι που ζουν ανέμελα με χρήματα που τους στέλνουν από την πατρίδα. Ο Έρνεστ Χεμινγουέι πιάνει την ατμόσφαιρα συγκρατώντας προσεκτικά την πένα του και δίνει πνοή στους χαρακτήρες του παραλείποντας σκόπιμα σελίδες ολόκληρες που θα μπορούσαν να γραφούν και που μονάχα εννοούνται.Δυναμικό , έντονο, αδρό κι ανεπιτήδευτο, το μυθιστόρημα " ο ηλιος ανατέλλει ξανά " ήταν αυτό που καθιέρωσε το συγγραφέα του. Γνώρισε τη επιτυχία και χαρακτηρίσθηκε "βίβλος της χαμένης γενιάς"
5. "Τρυφερή είναι η νύχτα" του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ
Ο Α Παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει. Στη Γαλλική Ριβιέρα, που έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας, φτάνουν ο Ντικ και η Νικόλ Ντάιβερ - όμορφοι, πλούσιοι, λαμπεροί και αφάνταστα ελκυστικοί στο περιβάλλον τους. Τα πάρτι τους είναι μυθικά, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν γεμάτη μαγνητισμό, οι ίδιοι οι οικοδεσπότες ευφυείς και χαριτωμένοι. Κι όμως, κάτι δεν πάει καλά. Η Νικόλ έχει ένα μυστικό και ο Ντικ μια αδυναμία. Κατευθύνονται και οι δυο προς έναν γκρεμό όπου η ζωή τους θα συντριβεί: στην πραγματικότητα, μόνον ο ένας τους επιζεί στο τέλος. Ο Φ.Σ.Φιτζέραλντ ήταν καλύτερος από ό,τι μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ποτέ ο ίδιος γιατί, ουσιαστικά και μεταφορικά, επινόησε μια ολόκληρη γενιά, μια γενιά χαμένη και μαζί περισσότερο κερδισμένη από οποιαδήποτε άλλη. Το «Τρυφερή είναι η νύχτα» είναι γεμάτο από τις εμπειρίες του ίδιου του συγγραφέα και περιγράφει αυτή τη "χαμένη γενιά" της μεταπολεμικής ελευθερίας και ευημερίας: είναι μια ερωτική ιστορία, όπως επίσης το χρονικό της διάλυσης ενός γάμου που φαινόταν ο πιο ταιριαστός στον κόσμο. Αλλά στο «Τρυφερή είναι η νύχτα» τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται: οι ωραίοι είναι καταραμένοι, οι πλούσιοι είναι καταδικασμένοι στην αποτυχία κι η ευτυχία είναι ένας στόχος που πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να τον φτάσεις.
6. "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" του Αλέξανδρου Δουμά
Το μυθιστόρημα περιγράφει τις περιπέτειες ενός νεαρού, που ονομάζεται ντ’ Αρτανιάν από τη στιγμή που εγκαταλείπει το σπίτι του για να γίνει σωματοφύλακας. Ο ντ’ Αρτανιάν δεν είναι ένας από τους τρεις σωματοφύλακες του τίτλου. Αυτοί είναι οι φίλοι του, ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμις, τρεις αχώριστοι φίλοι, που ενώνονται υπό το σύνθημα «Ένας για όλους, όλοι για έναν».
Η ιστορία του ντ’ Αρτανιάν συνεχίζεται στο "Είκοσι Έτη Μετά" και στον "Υποκόμη της Βραζελόνης". Τα τρία αυτά μυθιστορήματα του Δουμά είναι γνωστά ως Μυθιστορήματα του ντ’ Αρτανιάν.
7. "Μαντάμ Μποβαρί" του Γκουστάβ Φλωμπέρ
Γραμμένο πίσω στο 1856, η Μαντάμ Μποβαρύ είναι ένα βιβλίο που έχει μπει στο πάνθεον των μεγάλων κλασσικών έργων της λογοτεχνίας. Η ομώνυμη ηρωϊδα του έργου αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους λογοτεχνικούς χαρακτήρες και ακόμα και σήμερα εν έτει 2012, 160 περίπου χρόνια μετά τη συγγραφή του, είναι επίκαιρο και εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς την αίσθηση που προκάλεσε όταν εκδόθηκε την εποχή εκείνη.
Η πλοκή τοποθετείται σε μια επαρχία της βόρειας Γαλλίας. Ο Κάρολος Μποβαρύ, μετά τον πρώτο του γάμο ο οποίος είχε τραγική κατάληξη αφού η γυναίκα του πεθαίνει, γνωρίζει και γοητεύεται από την νεαρή Έμμα. Η τελευταία έχει μεγαλώσει και ζει αρκετά ταπεινά κοντά στον πατέρα της και αφού έχει πάρει (ή μάλλον καλύτερα έχει προσπαθήσει να πάρει) θρησκευτική εκπαίδευση σε ένα μοναστήρι. Γρήγορα όμως το εγκαταλείπει καθώς τα ενδιαφέροντα και η ιδιοσυγκρασία της είναι πολύ διαφορετικά. Η Έμμα κυριεύεται εσωτερικά από ανομολόγητους πόθους, θέλει να ζήσει την πολυτέλεια, την απόλαυση, τις ανθρώπινες ηδονές και την έκσταση, όμοια με την φύση των μυθιστορημάτων τα οποία διάβαζε κρυφά στο μοναστήρι όπου φοιτούσε. Είναι μια κομψή, ρομαντική αλλά και ονειροπόλα νέα γυναίκα.
8. Οι "Επικίνδυνες σχέσεις" του Σοντερλό ντε Λακλό
Μια διεφθαρμένη Γαλλίδα κόμισσα, η Ιζαμπέλ Ντε Μαρτέιγ, ζει βάζοντας στοιχήματα στην κρυφή ερωτική ζωή της αριστοκρατίας και κυριαρχεί με αυτό τον τρόπο κοινωνικά. Κάποια μέρα, η Μαρτέιγ αναθέτει στον πρώην εραστή της, τον ακόλαστοΒαλμόν, να αποπλανήσει τη νεαρή κοπέλα που πρόκειται να παντρευτεί. Εκείνος τα καταφέρνει θαυμάσια κερδίζοντας το ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Η απρόσμενη άφιξη της ωραιότατης Μαντάμ ντε Τουρβίλ θεωρείται σαν πρόκληση για τη Μαρτέιγ που αναθέτει στον Βαλμόν να την κατακτήσει προσφέροντάς του σαν τίμημα μια βραδιά μαζί της. Έτσι ο Βαλμόν επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, χρησιμοποιώντας σαν όπλο την γοητεία του και την τέχνη του στον έρωτα και παρουσιάζεται στη Μαντάμ ντε Τουρβίλ σαν ένας ανιδιοτελής ερωτευμένος. Τελικά, πετυχαίνει τον σκοπό του, αλλά καταλήγει να ερωτευθεί το θήραμά του, με αποτέλεσμα να έρθει σε αντιπαράθεση με την Μαρτέιγ. Ένας πόλεμος μεταξύ τους αρχίζει με τραγικές συνέπειες...
9. "Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ" του Μαρκήσιος Ντε Σαντ
Διαδραματίζεται εξολοκλήρου στην κρεβατοκάμαρα της κυρίας Ντε Σεντ-Ανζ, μιας 26χρονης λιμπερτίνας, η οποία μυεί στα μυστικά της σεξουαλικότητας την δεκαπεντάχρονη φίλη της Ευγενία. Στο έργο της την συνδράμουν ο 36χρονος ομοφυλόφιλος Ντολμανσέ και ο αμφισεξουαλικός αδερφός και εραστής της, ιππότης Ντε Μιρβάλ. Όλα διαδραματίζονται σε ένα και μόνο εικοσιτετράωρο, στην διάρκεια του οποίου η Ευγενία μεταμορφώνεται από αθώο κορίτσι σε διεστραμμένη προσωπικότητα, η οποία διατάζει και επιβλέπει τον βιασμό της μητέρας της και την καταστροφή της μήτρας της σε μια απαράμιλλη λογοτεχνική απεικόνιση του συνδρόμου της Ηλέκτρας. Η εκπαίδευση που υφίσταται η Ευγενία δεν της παρέχει δεξιότητες ή γνώσεις αλλά από τη μια την απελευθερώνει από τις παραδοσιακές αξίες, συνήθειες, τρόπους ζωής, της αλλάζει την ψυχολογία και, εν τέλει, την αντίληψη που έχει για τον κόσμο, τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Από την άλλη, το κορίτσι υφίσταται μια διαδικασία μύησης, ένα βάπτισμα που την εντάσσει σε μια ιδιαίτερη κοινότητα ανθρώπων, σε έναν τρόπο ζωής που πάντα ένιωθε ότι υφίσταται, αλλά δεν τον είχε συνειδητοποιήσει.
πηγή:clickatlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: