Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

10 από τα ομορφότερα χωριά στη Γαλλία

Mερικά από τα ομορφότερα χωριά στις γαλλικές εξοχές, τα οποία δεν έχουν αλλοιωθεί από τη σύγχρονη ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Υπάρχουν πάνω από 150 χωριά στη Γαλλία που έχουν χαρακτηριστεί ως «Τα πιο όμορφα χωριά στη Γαλλία».

Μάλιστα, τη δεκαετία του 1980, δημιουργήθηκε μια ένωση ( http://www.les-plus-beaux-villages-de-france.org/index.php?lang=en ), η οποία έθεσε ως στόχο να ορίσει τα ομορφότερα χωριά της Γαλλίας, τα οποία διαθέτουν πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και να τα στηρίξει οικονομικά και να διαχειριστεί την ομαλή τουριστική τους ανάπτυξη.
Δείτε 10 από αυτά…
Montbrun les Bains, Baronnies, Provence
Χτισμένο σε 6 επίπεδα, σε μια απότομη πλαγιά, το χωριό Montbrun les Bains (http://www.montbrunlesbainsofficedutourisme.fr ) ήταν το νότιο φυλάκιο για τους βαρόνους της Mevouillon. Kαθώς ανεβαίνετε στο λόφο για να μπείτε στο χωριό, θα περπατήσετε μέσα από το περίφημο καμπαναριό ή τον πύργο του ρολογιού που υψώνεται στο άνω χωριό, με τα πλακώστρωτα σοκάκια του 16ου αιώνα και τα πέτρινα σπίτια. Τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου, βρίσκονται στην κορυφή του λόφου, με πανοραμική θέα στην κοιλάδα που είναι γεμάτη λεβάντες.
Oingt, Beaujolais
Το χωριό Oingt ( http://www.oingt.com ), θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Γαλλίας και χτίστηκε αρχικά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους στην παλαιά ρωμαϊκή διαδρομή μεταξύ Anse και Feurs. Άρχισε να παίρνει τη σημερινή του μορφή γύρω στο 1000, όταν ο Guichard d'Oingt, που κέρδισε τους Counts of Forez, έχτισε έναν πύργο με μια τάφρο και αρκετές εκκλησίες στην άκρη του. Το παρεκκλήσι του έγινε η ενοριακή εκκλησία το 1079. Το 1173, το Oingt επιλέχθηκε ως στρατιωτική οχυρωμένη πόλη για την περιοχή Lyonnais και διατηρούνται ακόμη μερικά απομεινάρια από το αρχικό κάστρο. Το χωριό έχει πολύ όμορφες γωνιές και πολλά γραφικά δρομάκια και σοκάκια με ανακαινισμένα σπίτια από ασβεστόλιθο.
Perouges, κοντά στη Lyon
Αυτό το εκπληκτικό μεσαιωνικό χωριό ( http://www.perouges.org ), βρίσκεται «σκαρφαλωμένο» πάνω από την κοιλάδα του Ροδανού περίπου 35 χλμ. από τη Λυών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το χωριό έχει αναμορφωθεί και τα κυκλικά, πλακόστρωτα σοκάκια του συγκρατούνται από δύο τείχη, με μια όμορφη πλατεία στο κέντρο. Εκεί θα βρείτε πολλά εστιατόρια για να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ –κάτι σαν τηγανίτες. Αν βρεθείτε στη Λυών, είναι πολύ εύκολη μια εκδρομή σε αυτό το ωραίο μέρος.
Eguisheim, Aλσατία
Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά ( http://www.ot-eguisheim.fr ) με ομόκεντρο σχεδιασμό στη Γαλλία, «απλωμένο» γύρω από ένα φρούριο του 8ου αιώνα και έχει αλλάξει ελάχιστα τους τελευταίους πέντε αιώνες. Το χωριό οχυρώθηκε για πρώτη φορά το 1257 και τον 16ο αιώνα κατασκευάστηκαν στενά πέτρινα σοκάκια σε κύκλους, δίνοντας στο Eguisheim έναν μοναδικό χαρακτήρα. Θα δείτε μια όμορφη μικρή πλατεία μπροστά από το κάστρο και μια εκκλησία. Στον κεντρικό δρόμο, θα δείτε ξύλινα σπίτια σε πολλά χρώματα.
Baume les Messieurs, Jura
Το ιστορικό αυτό χωριό ( http://www.baumelesmessieurs.fr ) βρίσκεται στην οινοπαραγωγό περιοχή Jura, στην ανατολική Γαλλία. Βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό κλειστό φαράγγι και περιβάλλεται από βαθείς γκρεμούς. Στην κοιλάδα, θα δείτε επίσης σπήλαια και γραφικούς καταρράκτες όπου το νερό και ο ασβεστόλιθος βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση. Το χωριό είναι γνωστό και για το ιστορικό μοναστήρι του, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα.
Salers, Cantal
Τα βουνά Cantal, στο νότιο Auverge της Γαλλίας, είναι μια τραχιά και άγρια οροσειρά, που αποτελεί τα διαβρωμένα απομεινάρια ενός γιγαντιαίου ηφαιστείου. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, οι παγετώνες δημιούργησαν όμορφες κοιλάδες στα πλούσια οροπέδια. Στην άκρη μιας από αυτές τις κοιλάδες, στα 950 μέτρα και δυτικά της οροσειράς, βρίσκεται το Salers. Πρόκειται για ένα πανέμορφο ιστορικό χωριό, με κτήρια του 16ου αιώνα που κατασκευάστηκαν από σκούρα ηφαιστειακή πέτρα.
Saint Veran, Queyras
Στα 2042 μέτρα, το χωριό Saint Veran είναι η υψηλότερη μόνιμα κατοικημένη κοινότητα στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην καρδιά του φυσικού πάρκου Queyras ( http://www.queyras-montagne.com/queyras-park-land.html ) και αποτελεί σημαντικό σταθμό για πολλές αλπικές διαδρομές. Το Saint Veran είναι επίσης ένα από τα ομορφότερα χωριά των Άλπεων, που έχει διατηρήσει τα παραδοσιακά κτήρια από πέτρα και ξύλο. Το χωριό είναι επίσης διάσημο για τα ηλιακά ρολόγια, που κοσμούν πολλά από τα σπίτια του.
Barfleur, Nορμανδία
Το Barfleur ( http://www.ville-barfleur.fr ), στο Κανάλι της Μάγχης, ήταν το πρώτο αγγλονορμανδικό λιμάνι στο μεσαίωνα και παραμένει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό λιμάνι για ψάρεμα και σκάφη αναψυχής.Tα όμορφα σπίτια του είναι κατασκευασμένα από γκρι γρανίτη και «στολίζουν» την πλευρά που «βλέπει» στη θάλασσα .
Collonges la Rouge, Corrèze
Αυτό το παλιό φρούριο του κόμη της Turenne, έχει μια μοναδική ταυτότητα, χάρη στον εντυπωσιακό κόκκινο ψαμμίτη που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των σπιτιών του τον 15ο και 16ο αιώνα. Τα κτήρια για την αποθήκευση σιτηρών και κρασιού, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, είναι επίσης κατασκευασμένα από τα συγκεκριμένα τοπικά υλικά. Το χωριό ( http://www.ot-collonges.fr ) βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιοχής Corrèze.
Bonneval sur Arc, Vanoise
Στη νότια περιοχή των Άλπεων, γνωστή ως Vanoise, θα βρείτε το ιστορικό χωριό Bonneval sur Arc ( http://www.bonneval-sur-arc.com/fr/ete/index.php ), που έχει προστατευθεί από τη σύγχρονη ανάπτυξη, η οποία έχει καταστρέψει πολλά γραφικά χωριά στις γαλλικές Άλπεις. Η Vanoise είναι μια ιδανική τοποθεσία για διακοπές και μάλιστα με δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες.

πηγή:clickatlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: